Error using NVENC H.264 render

  • Running into an error with the latest version of the plugin. Haven't tried an older version yet.


    I get this when choosing a "Level". Works fine if I don't use one but looks terrible. Here's what the log says.


    [06:31:29] Opening codec: h264_nvenc with options: 2pass=1|b=25000000|bufsize=35000000|cq=0|gpu=0|level=4.1|maxrate=35000000|preset=hq|profile=main|rc=vbr

    [06:31:29] Failed opening codec: h264_nvenc

    [06:31:29] Unable to open video encoder: h264_nvenc

    [06:31:29] Closing encoders ...

    [06:31:29] Unable to initialize the encoder.


    This has most likely to do with an invalid combination of options.


    Make sure there is at least one free NVENC session and close all other programs that make use of NVENC.


    Please check if the used options and presets comply to the selected output level. Even the encoders default configuration (no options set at all) might not comply with all levels.


    An ideas on this one?

  • Does it work if you disable the level? (Uncheck it)

    It does but the quality is absolutely terrible. I knew that when I saw a file size of 250 megabytes when it should've been at least 10 gigs for a 1 hr let's play. 1.2.1 seems to work ok. I'll try it again with a 5.1 profile.

  • Yeah, verified after multiple tries and different settings. Nothing works with using a "Level".


    [07:32:13] Opening codec: h264_nvenc with options: 2pass=0|b=25000000|bufsize=15000000|cq=0|gpu=0|level=4.1|maxrate=35000000|preset=medium|profile=high|rc=vbr

    [07:32:13] Failed opening codec: h264_nvenc

    [07:32:13] Unable to open video encoder: h264_nvenc

    [07:32:13] Closing encoders ...

    [07:32:13] Unable to initialize the encoder.


    This has most likely to do with an invalid combination of options.


    Make sure there is at least one free NVENC session and close all other programs that make use of NVENC.


    Please check if the used options and presets comply to the selected output level. Even the encoders default configuration (no options set at all) might not comply with all levels.

    • Official Post

    Setting a level does not improve the quality. It just limits the feature set of the encoder for hardware decoders (i.e. TV, PlayStation, Phones, DVD,...). These device just comply up to a certain levels. If YouTube (or similar) is your target NEVER use a limit.

  • Setting a level does not improve the quality. It just limits the feature set of the encoder for hardware decoders (i.e. TV, PlayStation, Phones, DVD,...). These device just comply up to a certain levels. If YouTube (or similar) is your target NEVER use a limit.

    I hear ya, maybe I missed something. I just rendered a test sample without a level and it rendered size wise where it should be.

  • Vouk

    Added the Label Not a bug
  • Same error, all not working, Adobe Premiere 2019...


  • Or default...